Video från digital föreläsning med en av världens främsta experter på Hamas.
M A
22/10 arrangerade Vänskapsförbundet Sverige-Israel en digital föreläsning på engelska med Bassem Eid.
Bassem Eid är en mycket välkänd palestinsk demokrati- och människorättsaktivist, uppvuxen i ett flyktingläger och boende i östra Jerusalem. Han har länge kritiskt granskat Hamas och är grundare av Palestinian Human Rights Monitoring Group. Till en början fokuserade han på brott mot mänskliga rättigheter som begås av israeliska styrkor, men har under många år breddat sin forskning till att omfatta brott som begås av den palestinska myndigheten (PA) och de palestinska väpnade styrkorna mot sitt eget folk. En berömd artikel är Free the Palestinians from Hamas | Bassem Eid | The Blogs (timesofisrael.com)
Ett opinionsmöte för stöd till Israel arrangeras på söndag på Norrmalmstorg i Stockholm. Arrangören uppger sig vara vänskapsförbundet i Stockholm.
M A
Vi tycker att det är viktigt med transparens och ärlighet särskilt vad gäller avsändare, verksamhet och pengar. Av denna anledning vill vi informera om att vi inte är inblandade i detta arrangemang. Det rikstäckande Vänskapsförbundet Sverige-Israel, med Lars Adaktusson som ordförande, har ingen koppling till den grupp som samlas på torget på söndag. Det är en förening som tidigare lämnat den nationella organisationen men av oklar anledning behållit vårt inarbetade namn. Vår avdelning i Stockholms län heter Vänskapsförbundet Sverige Israel Huvudstadsregionen. Det nationella vänskapsförbundet arrangerade ett stort möte på samma plats i onsdags med representanter från 6 av 8 riksdagspartier och med den Israeliska ambassadören.
För Vänskapsförbundet Sverige-Israel
Mats Fält vice ordförande
Film från Israelmanifestation Norrmalmstorg Stockholm 11/10 2023
M A
Manifestation för Israel 11 oktober 2023
M A
Manifestation till stöd för Israel
Med anledning av terrorstämplade Hamas urskiljningslösa terrorangrepp arrangerar Vänskapsförbundet Sverige-Israel en manifestation till stöd för det demokratiska Israel.
Det offentliga mötet kommer att äga rum nu på onsdag, den 11 oktober, klockan 18.00, på Norrmalmstorg i Stockholm. Vi har inbjudit partiledarna för samtliga riksdagspartier att medverka som talare. Vårt mål i denna historiskt allvarliga situation är att lägga partiskiljande åsikter åt sidan och gemensamt uttrycka solidaritet med det israeliska folket och Mellanösterns enda demokrati.
Nu uppmanar vi alla er medlemmar och sympatisörer som har möjlighet att komma till manifestationen i morgon och att sprida informationen via social media och i vänkrets. .
För ytterligare information om Vänskapsförbundet och den planerade manifestationen på onsdag, vänligen kontakta oss på mejladress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller kontakta vice ordförande Mats Fält på telefon 073-595 34 16
Med vänlig hälsning Lars Adaktusson Ordförande Vänskapsförbundet Sverige-Israel
Vänskapsförbundet medverkar på Bokmässan 2023
M A
Alla Vänskapsförbundets programpunkter på Bokmässan 2023 Vår monter finns på plan 2, Globala torget, monternr H04:46 Den som besöker mässan kan alltid hitta senaste information om alla program på hela mässan på denna länk:
11.00. Michael Ben Menachem: Jag överlevde Förintelsen – och det gjorde antisemitismen också Michael Ben Menachem var ett barn i Ungern när hans familj fördes bort till Förintelsen, den planerade utrotningen av judarna. Han är en av de få svenska överlevarna som ännu orkar dra ut till skolorna och berätta.
14.00. David Lega: ”EU och Israel - med fokus på Abrahamsavtalen”. ”Israel har slutit fred med arabländer genom Abrahamsavtalen. Vad är EU:s roll i fredsprocessen i Israel?” Som EU-parlamentariker (KD) har David uppdrag i parlamentets kommitté för utrikesfrågor och kommittén för mänskliga rättigheter. Han har arbetat med frågor om Iran och om Israel.
15.00. Rättsreform – eller demokrati. Vad är det som händer i Israel? Håller extremhögern på att avskaffa demokratin i Israel med sina lagförslag? Eller pågår det organiserade upplopp av en vänster som inte accepterar resultatet av ett val de förlorade? Ett samtal om den djupa splittringen i Israel och om demokratins olika utseende i skilda länder som anses demokratiska. Mats Fält och Jörgen Knudtzon.
**********************************
Fredag 29 september
13.00. Michael Ben Menachem: Jag överlevde Förintelsen – och det gjorde antisemitismen också
Michael Ben Menachem var ett barn i Ungern när hans familj fördes bort till Förintelsen, den planerade utrotningen av judarna. Han är en av de få svenska överlevarna som ännu orkar dra ut till skolorna och berätta.
14.00. Nina Tojzner, Mira Kelber: Stolt Jude Ett samtal om unga svenska judars förhållande till Israel. Nina Tojzner är generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet i Sverige. Mira Kelber är ordförande i Judisk Ungdom i Malmö.
15.00. Rasmus Troedsson: Varför älskar jag det judiska folket? Rasmus Troedsson är skådespelare, journalist och författare med en särskild kärlek till Israel och det judiska folket. Varur kommer denna kärlek till ett folk som förföljts i tusentals år och ett land som ”återuppstått” men ständigt förtalas av världssamfundet?
17.00. Christer Mattsson: Strukturell antisemitism ”Varför har vi lättare att acceptera döda judar än levande judar?” Christer Mattson är föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Han har lett många resor till Förintelsens minnesplatser och konstaterat att antisemitismen inte tycks påverkas. Särskilt i förhållande till Israel uppvisas antisemitiska talemönster – som kanske är oavsiktliga? **********************************
Lördag 30 september
11.00. Rasmus Troedsson: Varför älskar jag det judiska folket?
Rasmus Troedsson är skådespelare, journalist och författare med en särskild kärlek till Israel och det judiska folket. Varur kommer denna kärlek till ett folk som förföljts i tusentals år och ett land som ”återuppstått” men ständigt förtalas av världssamfundet?
12.30. Israel 75 år Det firar vi med tårta förstås. På lördagen från 12.30 tills tårtorna tar slut är det kalas i Vänskapsförbundet Sverige-Israels monter. Och naturligtvis bjuds det samtidigt på svar på frågor som du vill ställa om Israel!
14.00. Lars Adaktusson: En ny Israelpolitik - när blir det leverans på riktigt? Regeringen har börjat leverera men för att det ska bli en verklig förändring måste vi på allvar ompröva biståndet, synen på UNWRA, agerandet i FN och den lika unika som ologiska placeringen av vår ambassad. Lars är riksordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel, journalist, samhällsdebattör och tidigare EU-parlamentariker och riksdagsledamot.
15.00. Sameh Egyptson: Från antisemitism till hädelseförbud inom muslimska brödraskapets tänkande i Sverige Sameh Egyptson har i sin doktorsavhandling och i sina böcker visat hur muslimska brödraskapet infiltrerat Sverige och fått stora offentliga bidrag för att sprida en mycket konservativ islamsk ideologi.
16.00. Elvira Möller: Antisionism – den nya mutationen av ett urgammalt hat Ja det går att kritisera Israel på samma sätt som man kan kritisera olika länder. Men när man särbehandlar Israel, världens enda judiska stat, är det faktiskt något mer än bara kritik. Elvira Möller har studerat användningen av orden i svenska medier.
17.00. Yvonne Freund Levi: Varhelst vi behövs och så länge det behövs. IsraAID är Israels största humanitära hjälporganisation. Snabbt på plats när något hänt. Jordbävningarna i Turkiet och Marocko, flyktingar i både afrikanska och tyska läger, rent vatten i Kenya eller i ukrainska städer där vattenförsörjningen slagits sönder av ryska krigsbrott.
**********************************
Söndag 1 oktober
10.00. Yvonne Freund Levi: Varhelst vi behövs och så länge det behövs.
IsraAID är Israels största humanitära hjälporganisation. Snabbt på plats när något hänt. Jordbävningarna i Turkiet och Marocko, flyktingar i både afrikanska och tyska läger, rent vatten i Kenya eller i ukrainska städer där vattenförsörjningen slagits sönder av ryska krigsbrott.
11.00. Lars Adaktusson: Tvåstatslösningen - hur realistisk är den? Oavsett vad vi tycker om idén så är förutsättningarna för en uppgörelse idag mycket dåliga. Vad kan vi göra istället för att komma närmare en verklig fred?
13.30. Mats Fält: Palestinierna – offer för ett cyniskt spel Palestinierna talar om Nakhba – katastrofen – som inträffade när kriget mellan Israel och attackerande arabstater tvinga många att fly 1948–49. Att tvingas fly undan krig är alltid en katastrof. Men är inte den största katastrofen att omvärlden – FN, arabländerna, Sverige och världen – tvingat dem att fortsätta att vara flyktingar i 75 år? Mats Fält är vice ordförande i VSI.
14.30. Jörgen Knudtzon: Sverige behöver lära av Israel att vårda vattnet Israel är totalt världsledande i att vårda vattnet, denna livsviktiga resurs som är bristvara för en tredjedel av världens befolkning. Israel har EN sjö och Sverige över 100 000 sjöar. Israel hjälper många länder med vattenteknik och även Sverige borde lära av Israels exempel både för att trygga dricksvattnet och för miljön. Jörgen Knudtzon är journalist.
Föreläsningar 26 okt om ABRAHAMAVTALEN OCH DESS BETYDELSE FÖR ISRAEL
M A
Vänskapförbundet Sverige Israel - Dataskyddspolicy
M A
Här hittar du alltid senaste versionen av vår dataskyddspolicy.
I och med registrering av nya medlemmar krävs godkännande av vår dataskyddspolicy.
Medlemmar sedan tidigare behöver ge sitt samtycke för att vi ska kunna behandla deras data i enlighet med vår gällande policy. (Om det inte ges kan ni inte utöva medlemskapet och vi tvingas avregistrera Er)
MyClub skickar då och då ut uppmaning att läsa igenom policyn och att lämna medgivande för de som inte gjort det. Detta är helt i linje med gällande lagstiftning och vi ber er snarast följa uppmaningen och godkänna datahanteringen.
Vänskapsförbundet har bytt system för medlemsregister - nu kan du logga in
M A
Vänskapsförbundet Sverie-Israel har nu MyClub som nytt system för medlemsregister. Se www.myclub.se
Via MyClub kan du skaffa en egen inloggning till dina sidor i medlemsregistret. Där kan du uppdatera dina uppgifter och ta del av aktuell information.
Fyll i din mailadress (den som du har i registrerad i föreningens medlemsregister i MyClub, dit t.ex. kallelserna mejlas) och välj lösenord. (Detta är nu dina inloggningsuppgifter). Tryck på "Skapa konto".
En bekräftelselänk har nu skickats till din mejladress. Gå in på din mail och tryck på länken du fått från MyClub. Du får då meddelandet att ditt konto har bekräftats och du är inloggad. Tryck därefter på "Mina sidor" i menyraden.
När du sen loggar in på "mina sidor" på my.myclub.se så kan du bl.a uppdatera dina uppgifter, se kallelser, kalendrar, delade filer och dina medlemskort.
Lega: Varför vill de rödgröna inte villkora biståndet till palestinska myndigheten?
EU:s bistånd till den palestinska myndigheten måste villkoras. Stoppa miljonrullningen så länge som den palestinska myndigheten fortsätter att förtrycka sitt folk och förkasta demokratiska värderingar, skriver Europaparlamentarikern David Lega (KD).
Bistånd är viktigt, och EU som är världens rikaste kontinent, har en moralisk plikt att bistå människor i nöd. Kristdemokraterna menar att demokrati, ekonomisk frihet och rättsstatliga principer möjliggör att fler människor kan resa sig ur fattigdom och känna hopp om en bättre framtid. Därför måste demokrati och mänskliga rättigheter vara utgångspunkten och målet för all utrikespolitik. EU måste använda sin ekonomiska tyngd för att göra skillnad. Jag tror att EU kan göra skillnad för palestinierna – om vi ställer krav. Jag har tre exempel som visar varför EU måste sätta ner foten.
Skolböcker uppmuntrar till jihad
För det första, har jag många gånger uppmärksammat att de skolböcker som används i palestiniernas undervisning är antisemitiska och uppmuntrar till hat, våld och jihad. EU-kommissionen beställde en utredning av saken, och utredningen visade skrämmande resultat. De EU-finansierade skolböckerna innehåller antisemitism och förhärligande av våld. Våld mot civila israeler, som det som begicks i attacker av palestinska organisationer på 1970-talet, fördöms inte utan framställs snarare som en legitim metod.
Man tror inte det är sant när man ser exempel på att fjärdeklassare får räkna martyrer, inklusive självmordsbombare, i en matematikövning. Europaparlamentet har gång på gång krävt hårdare tag: om EU ska finansiera läromedel måste dessa respektera överenskomna standarder. Just detta, om att villkora EU:s bistånd för utbildning, röstar S, MP och V märkligt nog emot.
För det andra, träffade jag nyligen den palestinska myndighetens representant till EU. Vi diskuterade synen på hbt+-personers rättigheter. Jag lyfte det faktum att det är omöjligt att leva som öppet gay, bi- eller transsexuell i stora delar av det palestinska samhället. Det finns inget juridiskt skydd, och i Gaza finns till och med fängelsestraff för homosexualitet. Därtill kommer det återkommande rapporter om våld och tortyr. Homo- och transfobin är allmänt accepterad och utbredd i samhället. Där förkastas de rättigheter som är självklara i EU. Den palestinske representanten sa rakt ut till mig, att det palestinska ledarskapet inte skulle acceptera krav om respekt för hbt+-personers rättigheter, om rätten till att älska vem man vill. Om EU skulle kräva detta i utbyte mot finansiell hjälp, då skulle de tacka nej till bistånd. Skandalöst.
EU ska inte sponsra homofobi
För det tredje, har parlamentsval inte hållits sedan 2006 och mandatet för dem som då valdes löpte ut 2010. EU borde kräva en miniminivå av demokrati: att val hålls regelbundet i de länder som mottar bistånd.
Om den palestinska myndigheten vägrar acceptera dessa grundläggande krav, bör EU:s bistånd styras om. Hjälp kan skickas till icke-statliga aktörer och organisationer verksamma i området, men inte till det palestinska ledarskapet.
Vi ska självklart fortsätta hjälpa det palestinska folket, men EU kan inte fortsätta skicka pengar till ledare som bedriver antisemitisk undervisning, accepterar homofobi i samhället och inte låter folket att välja sitt styre. Det måste finnas gränser för vilka som får del av EU:s bistånd, av våra skattepengar. Tyvärr har de rödgröna en mer nonchalant inställning till bistånd, och i förlängningen även till demokratibyggande och mänskliga rättigheter.
Socialdemokratiska partiet och relativt många aktiva socialdemokrater, både
historiskt och i nutid, haft och har engagemang kring Israel-Palestinafrågan. Vid Israels bildande var den dominerande inställningen positiv till Israel. En orsak var naturligtvis att det israeliska arbetarepartiet var en dominerande politisk kraft. En annan orsak var kibbutzerna. Det sågs som ett exempel på praktisk socialism. Kanske något romantiserat.
Inställningen till Israel började sakta revideras efter sexdagarskriget 1967. Dessutom under 1970-talet när palestiniernas situation började uppmärksammas både i Sverige och övriga Europa. Israels ockupation och kontroll över Västbanken och Gaza ledde till att sympatierna för palestiniernas sak stärktes i socialdemokratin. Det ska ses i ljuset av att det samtida stödet och sympatierna för olika befrielserörelser på andra håll i världen. Inte mycket tid och diskussion ägnades åt att granska och ifrågasätta.
PLO:s agerande och metoder.
Sedan dess är en Palestinavänlig inställning den dominerande bland socialdemokrater som uttrycker en inställning. Några undantag bland ledande socialdemokrater är de tidigare statsministrarna Göran Persson och Stefan Löfven.
Som aktiv socialdemokrat sedan 1970-talet vet jag också att det endast är en minoritet av medlemmarna i Socialdemokraterna som har en någorlunda kunskap om Israel-Palestinafrågan. Troligen är förhållandet detsamma i övriga partier. Jag vet också att socialdemokrater som har en mer Israelvänlig inställning ibland inte ventilerar sin åsikt öppet såsom jag gör. Men det finns aktiva socialdemokrater som är Israelvänner eller åtminstone har en nyanserad syn på konflikten. Kanske håller inställningen till Israel sakta att förändras. Jag märker själv att när diskuterar med andra socialdemokrater att deras inställning ändras när de får mer fakta än vad svenska medier berättar. Dessutom finns föreningen Socialdemokratiska Israelvänner som bildades 2011 där jag själv är medlem. För tydlighetens skull är jag också medlem i Vänskapsförbundet Sverige-Israel. I Skåne där jag bor och verkar finns fler socialdemokrater som är Israelvänner och vi arbetar sakta men säkert för att ge en korrektare bild av Israel och Israel- Palestinafrågan.
Lennart Hallengren, Malmö
Inlägget har tidigare publicerats i Vänskapsförbundets nyhetsbrev, Israelnytt
Carl Bildt har en lång historia av onyanserad kritik mot Israel.
Nu verkar den ha övergått i något grumligare när han kopplar landet till Sydafrikas rasistiska system, skriver Daniel Schatz.
Carl Bildt har i veckan fått skarp kritik för att ha menat att Israel kan övergå till att bli en apartheidstat. Användningen av denna terminologi förvränger historiska fakta om vad som hände under Sydafrikas tidigare system av institutionaliserad rasåtskillnad.
Att koppla samman komplexiteten i israelisk-palestinska relationer med detta rasistiska system delegitimiserar demokratin Israel och trivialiserar det unika lidandet som apartheidregimens offer genomgått.
Detta är inte första gången som den tidigare stats- och utrikesministerns uttalanden om Mellanösternkonflikten väcker kontrovers.
Bildt jämförde 2021 i SVT:s morgonstudio en israelisk polisoperation vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem med att ”skicka in nazister i Vatikanen”. Uttalandet fördömdes i starka ordalag av Judiska Centralrådet i Sverige som ”ren och skär antisemitism”.
Anledningen till fördömandet var att IHRA, den Internationella alliansen för hågkomst av Förintelsen, fastslagit att jämförelser mellan israelisk politik och nazism kan vara ett uttryck för antisemitism, en definition som Sveriges regering har antagit.
Några år tidigare, 2017, menade Bildt i en krönika i Washington Post att antisemitism var ett problem i Sverige, men att det inte fanns någon risk för att hatet skulle förvärras. Detta trots att 200 män samlades på Möllevången i Malmö samma år och uppmanade till mord på judar, samtidigt som Sverige tog emot ett stort antal flyktingar från länder där antisemitismen varit statssanktionerad.
Bildts krönika blundade för de verkliga problem som Sveriges judar står inför, inklusive de händelser som lett till att förskolebarn tvingas leka bakom pansarglas. En studie från EU-organet FRA (2013) visade att i genomsnitt 66 procent av den judiska minoriteten i åtta EU-länder – däribland Sverige – ansåg att antisemitism var ett ”stort” problem i sina respektive länder medan 68 procent undvek att bära symboler som kippa eller Davidsstjärna offentligt av rädsla för hat och hot.
Under sin tid som utrikesminister (2006-2014) styrde Bildt Sveriges Mellanösternpolitik i en pro-palestinsk riktning. Samtidigt som kränkningar av mänskliga rättigheter i diktaturer tonades ned, blev den palestinska saken och bildandet av en palestinsk stat oväntat en hjärtefråga för den borgerliga regeringen.
Ifrågasattes
Trots att denna förändring välkomnades av oppositionen ifrågasattes Bildts politik av FP, KD och delar av den moderata riksdagsgruppen, som argumenterade för en mer balanserad svensk hållning.
Bildts upprepade konflikter med Israel ledde till att han, precis som sin efterträdare Margot Wallström (S), blev portad från landet, även om detta inte fick lika mycket uppmärksamhet. Medan Per Gahrton (MP) applåderade och kommenterade att ”Bildt förstår Mellanöstern”, var den förre FP-ledaren Per Ahlmark inte lika imponerad och kallade den tidigare utrikesministern för okunnig: ”Inte minst här avslöjar Carl Bildt, öppet och ihärdigt, de reaktionära värderingar som så ofta har drivit honom”.
Kritiken mot Israel verkar nu ha övergått till något grumligare. Regeringen har gjort bekämpandet av antisemitism till en politisk hjärtefråga. I ljuset av detta kan ett samtal med Carl Bildt vara på sin plats.
Av Daniel Schatz
doktor i statsvetenskap, fri skribent och Visiting Scholar vid Georgetown University, tidigare Visiting Fellow vid Harvard, Stanford och Columbia University
Teol. Dr Sameh Egyptsson föreläser om Antisemitism och Israel i Muslimska Brödraskapets och Islamiska Förbundets Ideologi.
Teol. Dr.Sameh Egyptsondisputerade under våren 2023 på en avhandling om Global politisk Islam och om Muslimska Brödraskapet och den politiska Islamismens inflytande i Sverige. Hans doktorsavhandling har väckt mycket stor uppmärksamhet. Hans forskning ger bland annat kunskap om hur dessa idéströmningar och olika organisationer påverkar såväl synen på staten Israel som antisemitismen i Sverige.
Välkommen till en föreläsning, där han presenterar sin forskning kring detta.
När: 30 maj kl 19
Var: Plats anges vid anmälan
Anmälan: Senast 28 maj till Irene Söder Altschul mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Ett bidrag eller en donation till föreläsningen tas tacksamt emot. Alla bidrag, oavsett storlek uppskattas och kan sättas in på: Bg nr 5832-7701 eller Swish till nummer 1231391135 .
Varmt Välkomna till en högaktuell föreläsning.
För styrelsen för Vänskapsförbundet Sverige-Israel, Huvudstadsregionen
Israel 75 år! Den senaste tiden har vi på många sätt på många håll i landet uppmärksammat Israels firande av sina 75 år som självständig modern stat. Det har bland annat uppmärksammats av våra lokalföreningar runt om i landet. Undertecknad Mats Fält besökte exempelvis firanden på Öckerö och i Sunne.
Det kanske viktigaste arrangemanget var den eftermiddag 10 maj då vi i riksdagen firade Israel med det troligen största proisraeliska mötet någonsin på denna plats.
Vi organiserade tillsammans med riksdagens Israelgrupp firandet tillsammans med ett tiotal andra organisationer som liksom vi arbetar för Israels sak. Det blev en mycket lyckad eftermiddag som inleddes med två diskussioner med utgångspunkt från Anders Perssons forskning om konflikten och kopplingen till våra dagars antisemitism. Därefter fick de partier som ville ge uttryck för sitt stöd till Israel ordet - alla partier utom V och MP var representerade.
Dagens höjdpunkt var de anföranden som hölls av förre statsminister Göran Persson och tidigare partiledare Alf Svensson. Båda två markerade mycket tydligt sitt starka stöd för den judiska staten och förklarade varför det blivit en viktig del av deras politiska engagemang. Göran Persson påminde också om sitt initiativ ”Om detta må ni berätta” som var ett sätt att bevara minnet av förintelsen och att förhindra att något liknande händer igen.
Även Israels ambassadör höll ett uppskattat anförande under mötet i riksdagen.
Vänskapsförbundet tipsar
Martin Blecher
Mycket spännande visas nu om Israel! Himlen TV7 kommer under den närmaste tiden ha några intressanta program som det finns all anledning att se fram emot. Genom Himlen TV7:s Israelbevakning finns det verkligen något att rekommendera för alla.
Trailer om Himlen TV7:s Israelbevakning finner ni här:
Samlingssidan om Himlens TV7:s Israelnyheter finns här
Staten Israel fyller 75 år. Det är en stat som ofta, medvetet eller omedvetet, definieras och karaktäriseras av konflikt utifrån omvärldens betraktelser. Det är också ett land vars metamorfos när det kommer till progress saknar motstycke i jämförelse med andra nationer.
Hur man uppfattar staten Israel är olika. Varför man uppfattar Israel olika kan vara kopplat till hur gammal man är samt vilken kunskap man sitter inne på om såväl historisk dåtid men också samtid.
Ett lättförståeligt förhållningssätt till den föreställningsvärld man har om Israel och det judiska folket kan möjligtvis brytas ned till detta:
1) Personer som är under 85 år kommer inte ihåg en värld utan staten Israel De som är yngre än 85 år kan inte relatera till hur en hel värld passivt såg på när två tredjedelar av ett folk som levde i Europa som ens grannar utplånades. Konsekvensen blir att man inte kan relatera till en värld då judar mördades och förföljdes bara för att de var judar.
2) Människor under 60 år har inget minne eller referensram till ett sårbart eller svagt Israel
Minnen om 1948 års krig mellan Israel och omkringliggande arabstater bleknar. Tre år tidigare hade det judiska folket rest sig ur askan från Bergen-Belsen, Auschwitz och Theresienstadt.
Inte heller minns människor idag upprinnelsen till sexdagarskriget 1967.
Allmänbildandet kring förföljelserna av det judiska folket vid olika historiska skeenden är idag obefintlig. Utan att förstå historien är det svårt förstå samtiden.
3) Den israelisk-arabiska konflikten är världens mest exponerade konflikt
Israel är ett öppet samhälle. I förhållande till andra konfliktzoner, är relativt området enkelt att rapportera från. Det är alltså enkelt att skapa en nyhet. Nathan Shachar som under decennier arbetat som journalist, både från Israel och från Sydamerika, uppmärksammade att i Israel fanns det fler utstationerade journalister än i hela Sydamerika.
Dessa tre aspekter har betydelse i vår föreställningsvärld om Israel.
Vare sig Israel vill det eller inte så definieras landet mycket utifrån sin olösta konflikt med palestinierna. Det är en fråga som ofta överskuggar Israels närmast triumfliknande utveckling inom en rad områden. Att se och förstå Israel enbart som ett land präglat av krig och konflikt är inte att göra full rättvisa åt en nation som är så mycket mera än så.
En dag som denna ska vi uppmärksamma framgångssagan Israel för dess bedrifter utan att för den skull förminska de perspektiv och sammanhang som landet Israel vanligtvis omnämns i.
Idag erkänns cirka 195 nationer som suveräna stater. År 1950 anses det ha funnit 102 erkända nationer. Ingen av de stater som etablerats efter Israels återetablerande har åtnjutit större framgång än Israel.
I Israel finns det över 6 000 nystartsföretag. För närvarande finns är det fler än 30 teknologiföretag som värderas över en miljard dollar, så kallade ”enhörningar”. Det är fler än hela Europa kombinerat.
Israel är världsledande i forskning om ren energi. Det är också en nation som gått från ett tillstånd att ha kronisk vattenbrist till att vara världsledande i droppbevattning och hur man återanvänder vatten.
Landet återfinns bland världens bäst utbildade länder enligt OECD. Det är därför föga förvånande att man hamnar på plats 15 utifrån det totala antalet Nobelpristagare. Per capita toppar Israel listan av länder som publicerar flest vetenskapliga rapporter. Fler människor i Israel än någon annanstans i världen besitter en universitetsexamen.
Israels förste premiärminister David Ben Gurion återkom ofta till sin vision av ett land som utgjorde en moralisk och social ledstjärna för hela världen. Israels remarkabla metamorfos under dessa 75 år har gett honom rätt.
Avsaknaden av det historiska perspektivet i frågor som rör den israeliska samhällsdebatten är ett stort problem
Det är möjligt att utifrån den tidsålder vi lever i just nu där allt är polariserat och relativiserat så är varken Sverige eller Israel unikt.
Det som gör mig väldigt lättretad är utevaron av insikten att under varje decennium har det debatterats existentiella frågor, kampen för en typ av fråga där allt vänts upp och ned och där man ges intrycket att antingen är allt vunnet eller så är allt förlorat. Den typen av resonemang bygger på inte så lite historielöshet.
Det kategoriska förhållningssättet, som intas av självutnämnda demokratiexperter, om Israels fortsatta tillstånd utifrån den interna debatten om reformering av Israels rättsväsende är ett typexempel.
Spanien går från Franco till demokrati på 1970-talet och Frankrikes femte republik är ett faktum på 1950-talet. Det är länder som upplevt betydligt större politiska omvälvningar.
Israel har på intet sätt varit förskonat från dramatiska demokratiska debatter sedan återetablerandet.
Diskussionen och debatterna kring huruvida judar skulle acceptera eller avvisa repatriering från Tyskland på 1950-talet var en fråga som var minst lika laddad som frågan om rättsväsendets reformering idag.
Under 1950-talets Israel diskuteras häftigt medvetenheten om Förintelsen. Vid denna period utkristalliseras två motsatta positioner. Anhängare av ena sidan skapar en moralisk skiljelinje mellan de som aktivt tog del i självförsvar, i synnerhet väpnat motstånd mot nazisterna. Den andra gruppen går emot idén att lyfta fram väpnat motstånd i centrum för åminnelse av Förintelsen, eller att använda det som ett pedagogiskt värde att ställa över andra värden.
Återlämnandet av Sinai till Egypten är en annan fråga som diskuterades livligt där respektive sida slogs om att överträffa sig själva när det kom till vem som hade bäst och mest domedagsprofetior.
Allt sedan Israels återetablerande har Israels varit oförmögna att kunna definiera vem som är jude. Debatten började 1948 och det fanns inget lagligt ramverk att definiera vem som var medborgare, jude eller inte jude. Israel beslutade heller inte i frågan förrän man antog lagen om medborgskap 1952 men då fanns lagen om återvändande också på plats. Symptomatisk för detta debattklimat var en parlamentarikers dåtida uttalande: “Det är konstigt att ha ett land och att vi inte har några medborgare."
Alla dessa diskussioner och debatter är produkt av ens samtid. Det är därför man blir trött när "experter" ska sia om Israels tillstånd fri från kontext, fri från andra frågor som varit minst lika infekterade som den vi nu upplever om reformeringen av israeliska rättssystemet.